HRA |
TERVETULIAISMALJA KUUSENKERKKÄSIIRAPILLA
Yllätä vieraasi erilaisella tervetuliasimaljalla - kuusenkerkkäsiirappia lasin pohjalle ja päälle kuohuviiniä.
KUUSENKERKKÄSIIRAPPIA RUOKIIN
Makeat juurespalat
1 lanttu
3 porkkanaa
2 sipulia
3 - 4 rkl kuusenkerkkäsiirappia
3 rkl öljyä
kuivattua lipstikkaa
Kuori ja paloittele lanttu ja porkkanat kokoisiksi kuutioiksi.
Keitä ne lähes kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Halkaise sipulit puoliksi ja siitä lohkoiksi.
Laita kypsät juurekset ja sipulilohkot uunivuokaan. Kaada päälle kuusenkerkkäsiirappi ja öljy. Sekoita hieman. Anna hautua uunissa 200 asteessa n. 1/2 h. Sekoita välillä.
Hunaja on hyvä mauste. Hunajalla voi maustaa juomat, taikinat, ruoat. Sitä voi laittaa puuroon, lettujen ja pannukakun päälle, paahtoleivälle ja syödä sellaisenaan. Taikinoissa voit korvata hunajalla sokerin kokonaan tai osittain. Kun teet pullaa, levitä hunajaa pullan päälle ennen uuniin laittoa. Se antaa kauniin värin. Hunajavalmisteita voit käyttää samoilla tavoilla.
Laita juomiin hunajaa varovasti, lisää tarpeen mukaan.
100 g sisältää noin 1382 kj (100 g taloussokeria noin 1674 kj).
Nokkosesta saat ihanan keiton, muhennoksen ja kastikkeen. Muista myös terveelliset nokkosletut ja nokkospannukakku. Käytä nokkosta pinaatin tavoin. 1 tl kuivattua nokkosta vastaa noin 2-3 rkl tuoretta hienonnettua nokkosta. Kuivattua nokkosta voi lisätä myös smoothieen, puuroon sekä piirakoihin. Sieniruokien kanssa nokkonen sopii todella hyvin.
UUNILOHI JA TIMJAMIPORKKANAT
Laita lohi uunivuokaan, mausta valkopippurilla, tillillä tai lehtifenkolilla. Suolaa maun mukaan. Valuta päälle hunajaa. Lopuksi juustoraaste. Liemen voi tehdä maidon ja kermaviilin yhdistelmästä. Mausta pippurilla tai maustepippurilla maun mukaan. Kaada lohen päälle. Laita 175 asteiseen uuniin, kypsennä noin 20 - 30 minuuttia.
Timjamiporkkanat:
kiehauta noin 500 g pikkuporkkanoita hunajalla maustetussa vedessä. Valuta porkkanat ja lisää kuivattua timjami hyppysellinen.
Tarjoa lisäksi perunamuusia.
Uunilohi
Levitä hunajaa lohen päälle ensimmäisenä, mausta valkopippurilla, suolalla ja kuivatulla fenkolilla tai tillillä maun mukaan. Peitä kala juustoraasteella, Kaada päälle kerma-maito -seos. Paista uunissa noin 15 minuuttia.
SMOOTHIE
Jos hunajan käyttö on vierasta, kokeile sitä smoothieen.
Banaani, 2 dl jogurttia, 0,5 dl pakastettuja tai tuoreita marjoja (mustikoita, mustaherukoita, vadelmia) ja 1 rkl hunajaa. Sekoita ainekset tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Nauti sellaisenaan. Tämä on hyvä ja terveellinen välipala myös lapsille.
Puolukka- ja mustikka hunajavalmisteita voi käyttää samalla tavalla kuin tavanomaista hunajaa. Smoothien marjaisat hunajavalmisteet sopivat erinomaisesti.
Inkiväärihunajavalmiste sopii hyvin myös lohen kanssa, kanaruokiin sekä wokkiruokiin.
Katso videolta smoothien valmistus. Helposti hyvää.
LÄMMIN WOKKISALAATTI
½ kg vokkivihanneksia
öljyä
30-40 g hunajaa
suolaa
valkopippuria
Laita kasariin hieman öljyä, kuumenna.
Laita vihannekset kasariin ja kuullota niitä vähän.
Lisää hunaja ja mausteet.
Älä kypsennä vihanneksia liikaa.
UUNIJUUREKSET
Lisää uunijuureksiin hunajaa tai inkiväärihunajaa.
Kuori ja pilkoa porkkanaa, lanttua ja sipulia, valkosipulia, punajuurta ja muita juureksia maun mukaan. Kuullota kaikki hunajan ja voin (tai muun rasvan) kanssa. Lisää pippuria, valkopippuria ja yrttejä maun mukaan. Laita uuniin. Voit hauduttaa juurekset myös hellalla kannen alla miedolla lämmöllä.
LETUT
Torstai on hernekeitto- ja lettupäivä. Lapsuudessani äiti paistoi yleensä pieniä lettuja, mutta joskus hän paistoi letut suurella pannulla. Ne maistuivat lapsen suussa huomattavasti paremmilta kuin pienet letut. Äidin salainen letturesepti on tällainen:
4 munaa
1 tl sokeria
1 tl suolaa
1 l kermamaitoa (tai maitoa tai kermaa)
2 dl vettä
1/2 dl sulatettua voita
4 1/2 dl vehnäjauhoja
voita paistamiseen
Munat ja sokeri vatkataan, suola, maito, vesi, sulatettu voi ja vehnäjauhot sekoitetaan joukkoon. Vehnäjauhot saavat taikinassa paisua tunnin. Paistetaan kuumassa ja rasvalla voidetulla lettupannulla.
Syödään puolukka- tai mustikkahunajan kanssa.
NOKKOSLETUT
Valmista samalla reseptillä kuin Letut, mutta lisää taikinaan 1 rkl kuivattua nokkosta.
NOKKOSKEITTO
2-4 tl (1 rkl) kuivattua nokkosta
2 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoja
8 dl kasvislientä
½ tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
2 dl ruokakermaa
Sulata rasva pinnoitetussa kattilassa. Lisää jauhot hyvin sekoittaen ja anna niiden kiehahtaa, mutta ei ruskistua.
Kaada joukkoon kuuma kasvisliemi huolellisesti sekoittaen muutamassa erässä. Lisää kuivattu nokkonen, suola, pippuri ja kerma.
Anna nokkoskeiton hautua vielä 5–10 minuuttia ja tarkista nokkoskeiton maku.
Tarjoile keitettyjen munalohkojen kanssa.
HUOMAA
että nokkosmuhennoksen voi valmistaa samoin kuin nokkoskeiton. Käytä muhennokseen nestettä vain 5 dl (4 dl kasvislientä ja 1 dl kermaa).