Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

HRA

TÄSTÄ VERKKOKAUPPAAN

 

 

 

TERVETULIAISMALJA KUUSENKERKKÄSIIRAPILLA

Yllätä vieraasi erilaisella tervetuliasimaljalla  - kuusenkerkkäsiirappia lasin pohjalle ja päälle kuohuviiniä.

 

 

KUUSENKERKKÄSIIRAPPIA RUOKIIN

Makeat juurespalat

1 lanttu

 3 porkkanaa

 (1 palsternakka)

 2 sipulia

3 - 4 rkl kuusenkerkkäsiirappia

3 rkl öljyä

kuivattua lipstikkaa

 Kuori ja paloittele lanttu ja porkkanat (ja palsternakka) n. 2 x 2 cm kokoisiksi kuutioiksi.
Keitä ne lähes kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Halkaise sipulit puoliksi ja siitä lohkoiksi.
Laita kypsät juurekset ja sipulilohkot uunivuokaan. Kaada päälle kuusenkerkkäsiirappi ja öljy. Sekoita hieman.  Anna hautua uunissa 200 asteessa n. 1/2 h. Sekoita välillä.
Ripottele päälle hienonnettua kuivattua lipstikkaa maun mukaan.

 

Hunajalla voi maustaa juomat, taikinat, ruoat. Sitä voi laittaa puuroon, lettujen ja pannukakun päälle, paahtoleivälle ja syödä sellaisenaan. Taikinoissa voit korvata hunajalla sokerin kokonaan tai osittain. Kun teet pullaa, levitä hunajaa pullan päälle ennen uuniin laittoa. Se antaa kauniin värin. Hunajavalmisteita voit käyttää samoilla tavoilla.

Laita juomiin hunajaa varovasti, lisää tarpeen  mukaan.

100 g sisältää noin 1382 kj (100 g taloussokeria noin 1674 kj).

Nokkosesta saat ihanan keiton, muhennoksen ja kastikkeen. Muista myös terveelliset nokkosletut ja nokkospannukakku. Käytä nokkosta pinaatin tavoin. 1 tl kuivattua nokkosta vastaa noin 2-3 rkl tuoretta hienonnettua nokkosta. Kuivattua nokkosta voi lisätä myös smoothieen, puuroon sekä piirakoihin. Sieniruokien kanssa nokkonen sopii todella hyvin.

 

UUNILOHI JA TIMJAMIPORKKANAT

Laita lohi uunivuokaan, mausta valkopippurilla, tillillä tai lehtifenkolilla. Suolaa maun mukaan. Valuta päälle hunajaa. Lopuksi juustoraaste. Liemen voi tehdä maidon ja kermaviilin yhdistelmästä. Mausta pippurilla tai maustepippurilla maun mukaan. Kaada lohen päälle. Laita  175 asteiseen uuniin, kypsennä noin 20 - 30 minuuttia.

Timjamiporkkanat:

kiehauta noin 500 g pikkuporkkanoita hunajalla maustetussa vedessä. Valuta porkkanat ja lisää kuivattua timjami hyppysellinen.

Tarjoa lisäksi perunamuusia.

 

Uunilohi

Levitä hunajaa lohen päälle ensimmäisenä, mausta valkopippurilla, suolalla ja kuivatulla fenkolilla tai tillillä maun mukaan. Peitä kala juustoraasteella, Kaada päälle kerma-maito -seos. Paista uunissa noin 15 minuuttia.

 

SMOOTHIE

Jos hunajan käyttö on vierasta, kokeile sitä smoothieen.

Banaani, 2 dl jogurttia, 0,5 dl pakastettuja tai tuoreita marjoja (mustikoita, mustaherukoita, vadelmia) ja 1 rkl hunajaa. Sekoita ainekset tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Nauti sellaisenaan. Tämä on hyvä ja terveellinen välipala myös lapsille.

Puolukka- ja mustikka hunajavalmisteita voi käyttää samalla tavalla kuin tavanomaista hunajaa. Smoothien marjaisat hunajavalmisteet sopivat erinomaisesti.

Inkiväärihunajavalmiste sopii hyvin myös lohen kanssa, kanaruokiin sekä wokkiruokiin.

 

 

LÄMMIN WOKKISALAATTI

½ kg vokkivihanneksia

öljyä

30-40 g hunajaa

suolaa

valkopippuria

Laita kasariin hieman öljyä, kuumenna.

Laita vihannekset kasariin ja kuullota niitä vähän.

Lisää hunaja ja mausteet.

Älä kypsennä vihanneksia liikaa.

 

 UUNIJUUREKSET

Lisää uunijuureksiin hunajaa tai inkiväärihunajaa.

Kuori ja pilkoa porkkanaa, lanttua ja sipulia, valkosipulia, punajuurta ja muita juureksia maun mukaan. Kuullota kaikki hunajan ja voin (tai muun rasvan) kanssa. Lisää pippuria, valkopippuria ja yrttejä maun mukaan. Laita uuniin. Voit hauduttaa juurekset myös hellalla kannen alla miedolla lämmöllä.

 

ÄIDIN LETUT

Torstai on hernekeitto- ja lettupäivä. Lapsuudessani äiti paistoi yleensä pieniä lettuja, mutta joskus hän paistoi letut suurella pannulla. Ne maistuivat lapsen suussa huomattavasti paremmilta kuin pienet letut. Äidin salainen letturesepti on tällainen:

4 munaa
1 tl sokeria
1 tl suolaa
1 l kermamaitoa (tai maitoa tai kermaa)
2 dl vettä
1/2 dl sulatettua voita
4 1/2 dl vehnäjauhoja
voita paistamiseen

Munat ja sokeri vatkataan, suola, maito, vesi, sulatettu voi ja vehnäjauhot sekoitetaan joukkoon. Vehnäjauhot saavat taikinassa paisua tunnin. Paistetaan kuumassa ja rasvalla voidetulla lettupannulla.

Syödään puolukka- tai mustikkahunajan kanssa.

 

NOKKOSLETUT

Valmista samalla reseptillä kuin Äidin Letut, mutta lisää taikinaan 1 rkl kuivattua nokkosta.

 

 

 

 

 

 

NOKKOSKEITTO

 

2-4 tl (1 rkl) kuivattua  nokkosta

2 rkl voita

3 rkl vehnäjauhoja

8 dl kasvislientä

                                               ½ tl suolaa

                                              1/4 tl mustapippuria

                                              2 dl ruokakermaa

Sulata rasva pinnoitetussa kattilassa. Lisää jauhot hyvin sekoittaen ja anna niiden kiehahtaa, mutta ei ruskistua.

Kaada joukkoon kuuma kasvisliemi huolellisesti sekoittaen muutamassa erässä. Lisää kuivattu nokkonen, suola, pippuri ja kerma.

Anna nokkoskeiton hautua vielä 5–10 minuuttia ja tarkista nokkoskeiton maku.

Tarjoile keitettyjen munalohkojen kanssa.

 

HUOMAA

että nokkosmuhennoksen voi valmistaa samoin kuin nokkoskeiton. Käytä muhennokseen nestettä vain 5 dl (4 dl kasvislientä ja 1 dl kermaa).